{ "title": "Akut Sinüzit Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/akut-sinuzit-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 08:48:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Akut sinüzit bitkisel tedavi, akut sinüzit burun sinüslerinin çevresindeki boşluklarda oluşan iltihaplanma yüzünden ortaya çıkar. Buna sebep etkenler bakteriler, virüsler ve mantarlar olabilir. İltihaplanma kısa süreli olsa da mukus kanallarını, sinüsleri kapattığından, hastalarda şiddetli baş ağrısı, yüz ağrısı ve şişliklere neden olur. Yaşam kalitesi düşen hastalar bu etkilerden oldukça rahatsız olur. Bu belirtilerin hafifletilmesi için hastalar uygulanan tıbbi tedavinin yanında akut sinüzit bitkisel tedavi önerilerini uygulayabilir. İlaç tedavisi sırasında hastalarda antibiyotik ilaçlar, burun spreyleri kullanılır. İltihaplanma virüslerden kaynaklanırsa, tedaviye gerek kalmadan belirtilerde kendiliğinden iyileşme beklenir. Bu gibi durumlarda fazla rahatsız olmamak için bitkisel tedaviler tercih edilebilir.

Akut sinüzit bitkisel tedavi önerileri

Okaliptüs yağı: Sinüslerin açılmasında buharın ayrı bir önemi vardır. Buhar yaparken kaynayan suyun içine okaliptüs yağından birkaç damla damlatırsanız, sinüslerin açılması kolaylaşacak ve kısa sürede rahatlayacaksınız. Ancak bu şekilde buharın gözünüze gelmemesi gerekir.

Nane yağı: Nane yağını da okaliptüs yağı gibi buhar tedavisinde kullanabilirsiniz. Bir tencerede kaynayan suyun içine birkaç damla nane yağı koyun. Arzu edenler birkaç tane de taze nane yaprağı ilave edebilir. Buharı soluduğunuz zaman burun yolları yumuşar ve sinüslerde açılma meydana gelir. Nanenin mentol etkisiyle akut sinüzit belirtileri de hafifler.

Şeytan pençesi otu: bu şifalı ot sayesinde sinüs boşluklarındaki iltihabın yaptığı basıncın etkisiyle oluşan baş ağrısını hafifletebilirsiniz. Sinüs boşluklarında birikmiş mukusun incelmesini sağlayan şeytan pençesi otu, böylelikle basıncın azalmasını ve baş ağrısının geçmesini sağlar. Ancak otun aşırı kullanımından kaçınılması gerekir. Hastalarda kulak çınlamasından iştahsızlığa kadar çeşitli yan etkilere neden olabilir.

Acı biber: İçeriğindeki bileşenlerin etkisiyle ağrı hissini azaltan etkiye ne de olan acı biber, akut sinüzit bitkisel tedavi için kullanılabilecek en kolay yöntemlerden biridir. Acı biber ve balı karıştırarak her gün tüketirseniz, sinüzit nedeniyle oluşan ağrıların hafiflemesini sağlarsınız. Arzu ederseniz hazır satılan acı biber tozunu da kullanabilirsiniz.

Elma sirkesi: Bunun mukusu inceltme özelliği vardır. Elma sirkesi aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak, akut sinüzit rahatsızlığından daha kolay kurtulmanızı sağlar. Mukusu incelterek daha kolay atılmasını sağlayan elma sirkesini suyla incelterek tüketebilirsiniz.

Sarımsak: Akut sinüzit hastalarının solunum yolunu açmak, sinüsleri temizlemek için kullanabileceği ürünlerden biridir. Bunu suyu kaynatarak içine ince doğranmış 2 diş sarımsak ve birkaç tane karabiberle yapabilirsiniz. Suyun buharını solumanız sinüslerin açılmasını, burun mukozasının nemlenmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sarımsağı taze olarak tüketebilir ya da hazır kapsülleri kullanabilirsiniz. Ancak doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Gümüş düğme: İltihabın tedavi edilmesini sağlayan bitki, sinüslerdeki mukoza zarda iyileşme, tıkanıklığı açma gibi önemli etkilere neden olur. Ancak ilaçlarla etkileşime girebileceği için, özellikle kan sulandırıcı ilaç alanların doktoruna danışması önemlidir. Akut sinüzit bitkisel tedavi önerileri arasında yer alan gümüş düğme bitkisi mutlaka Uzman desteği altında kullanılmalıdır.

Yaban turpu: Özellikle sinüzit etkisiyle oluşan burun akıntısının kesilmesinde etkili olan yaban turpu, bal ve limon suyuyla karıştırılarak kullanılır. Rendelenmiş yaban turpu içine 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı limon suyu konularak bir gece dinlendirilir. Bunun günde 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Seviyorsanız yaban turpu çiğ olarak ya da suyu sıkılarak da tüketilebilir.

Çemen tohumu: bu bitkinin özelliği iltihabı kısa sürede dağıtmasıdır. Bunun için 1 su bardağı suya 1-2 çay kaşığı çemen tohumu koyarak kaynatın. Ağır ateşte su yarıya kadar azaldığında, hemen karışımı süzün. Bunu gün içinde yudum yudum olarak tüketmeye çalışın. Kısa sürede iyileşme sağlayacak bir öneridir.

Kekik yağı: Antioksidan, anti bakteriyel ve antifungal etkileri olan kekik yağını ister suyla karıştırıp tüketin, isterseniz dilinizin altına 1-2 damla damlatarak faydalarından yararlanın. Kaynayan suya damlatarak buharını da soluyabilirsiniz. Burun mukozasındaki iltihabın giderilmesinde etkili bir yöntemdir. Akut sinüzit bitkisel tedavi seçenekleri bitkilerin doğru kullanılmasıyla uygulanabilir. Bu konuda mutlaka profesyonel destek almalısınız.
" } ] }