{ "title": "Alerjik Rinit Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/alerjik-rinit-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "21.01.2024 03:48:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Alerjik rinit bitkisel tedavi, bitkiler tarihin eski dönemlerinden itibaren hastalıkların tedavisinde bir alternatif olmuştur. Alerjik rinit hastaları da rahatsızlığın olumsuz etkilerini bitkilerle hafifletebilir. Ancak her zaman için ilaç tedavisinin etkisini daha hızlı göstereceği unutulmamalıdır. Alerjik rinit bitkisel tedavi süreci daha uzun sürer. Hastalarda kaşıntıya, burun akıntısına, hapşırık gibi etkilere neden olan alerjik rinit, bitkisel tedavi uzmanları tarafından önerilen bitkisel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Fakat bilinçsizce uygulamalardan her zaman için kaçınılmalıdır.

Alerjik rinit hastalığında ortamdan polen gibi alerjen maddelerin solunmasıyla hastalarda bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkiler devreye girer. Hastalığın mevsimsel olanı kadar kalıcı etkilere yol açan iki türü vardır. Mevsimsel olanı polen gibi alerjenlere, kalıcı olanı da evdeki tozlara, evcil hayvan kıllarına, küf gibi diğer alerjenlere karşı tepkiyle ortaya çıkar. Bunların solunması halinde burun ve sinüslerde dolma, gözlerin kaşınması, hapşırık ve öksürük gibi etkiler oluşur. Hastalıktan korunmak için öncelikle alerjenlerden uzak durulmalıdır. Bunun yanında alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemlerine de başvurulabilir.

Alerjik rinit bitkisel tedavi önerileri

Isırgan otu: Alerjik rinit bitkisel tedavi seçeneklerinde oldukça faydalı olan ısırgan otunu bir hafta süreyle günde 600 mg kadar kullanılabilir. Bu bitkisel ürün alerjik rinit gibi solunum yolu hastalıklarında her zaman tercih edilebilir. Fakat çocuklara, gebe ve emziren kadınlara önerilmez. Ayrıca sürekli olarak kullanılan tansiyon ilaçları, diüretikler ve kan sulandırıcı ilaçlar varsa, ısırgan otu bunlarla olumsuz etkileşime girebilir. Bu yüzden alerjik rinit hastaları ısırgan otu kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Meyan kökü: bu şifalı bitki alerjik rinit yüzünden oluşan kaşıntı, hapşırık, burun akıntısı gibi belirtileri hafifletmek amacıyla tavsiye edilir. Ancak Crohn hastalığı, romatoid artrit gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları olan kişiler mutlaka doktora danışarak meyan kökünü kullanmalıdır. Bunun yanı sıra lityum gibi ilaçlar kullanan kişilerde bunu danışarak kullanmalıdır.

Geven otu: bu bitki kaşıntı ve burun akması yakınmalarını hafifletmektedir. Aynı şekilde meyan kökü gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olanlarda geven otu kullanımından önce doktora danışmalıdır.

Butterbur: (Petasites Hybridus) bu bitkinin gövdesi toprak altında büyür. Alerjik rinit ve astım için mukus azaltıcı etkisi vardır. Günde 500 mg dozda kullanıldığında bu olumsuz etkileri azaltır. Ancak 12 haftadan fazla kullanılmamalıdır. Baş ağrısı, baş dönmesi ve mide sorunlarına yol açabilir. Gebe ve emziren kadınlara, çocuklara da tavsiye edilmez.

Biminne: bu geleneksel Çin tıbbında çeşitli bitkilerle hazırlanmış ve alerjik rinit tedavisinde kullanılan başarılı bir bitkisel ilaçtır. İçeriğinde Japon eriği, Çin takkesi, manolya, azgın keçi otu, meyan kökü, Japon kayısısı gibi bitkiler vardır. Ancak bu ilacın alerjik rinit bitkisel tedavisi için kullanımında, sürekli alınan ilaçlar doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Zencefil: bu bitkiyle hazırlanan çay alerjik rinit hastalarına önerilir. 1 su bardağı kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı zencefil, 1-2 adet karanfil atılarak demlenir. İçerken süzülür ve biraz limon suyuyla tatlandırılır. Çayı günde 2 defa taze olarak hazırlayıp tüketebilirsiniz. Anti viral ve anti bakteriyel etkisiyle hastalara şifa veren bu çayın etkisiyle rahatsızlığın yakınmaları hafifletilir.

Zerdeçal: bu bitkiyi toz olarak 6 yemek kaşığı bal ve 6 yemek kaşığı zerdeçal olarak bir kapta karıştırın. Alerjik rinit etkileri olan burun akıntısı, kaşıntı, hapşırık gibi sorunlar yaşandığında 1 tatlı kaşığı karışımdan tüketebilirsiniz. Aynı zamanda zerdeçal sütle karıştırılarak ılık olarak içilebilir.

Sarımsak: Alerjik rinit hastaları sarımsağı her gün 1-2 diş tüketebilir. Bunun yanında yemeklerde kullanabilir. Eğer koku sorunu yaşarsanız, sarımsak tozu tüketebilirsiniz.

Elma sirkesi: Hastalığın etkilerini hafifletecek elma sirkesini 1 su bardağı suya karıştırıp, biraz bal ve limonla tatlandırarak içebilirsiniz. Günde 3 kez baş ağrısı, hapşırma, akıntı gibi sorunlarınız hafifleyinceye kadar bu karışımı içebilirsiniz. Alerjik rinit bitkisel tedavi seçenekleri bu şekilde genişletilebilir. Ancak doktorunuza danışmadan bunları kendi kararınızla kullanmamaya çalışın.
" } ] }