{ "title": "Egzama Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/egzama-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 14:04:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Egzama bitkisel tedavi, ciltte yanma, kaşıntı, döküntü, kabarıklık gibi şikâyetlere yol açan bir tür cilt hastalığıdır. Bebekler dahil olmak üzere her yaş ve her cins insanda görülebilen egzamanın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, stres, hava kirliliği, kullanılan deterjanlar ve sigara gibi ürünlerin egzamayı tetiklediği bilinmektedir. Bazı kişilerde ise alerji direkt olarak egzamayı olumsuz etkileyebilir. Egzama rahatsızlığında hastalık nedeniyle oluşan şikâyetleri azaltan, hastalığın şiddetini hafifleten bazı bitkiler kullanılabilir. Egzama bitkisel tedavi yöntemleri cilde dışarıdan tatbik edilebildiği gibi ağız yoluyla da alınabilir.

Egzama bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Papatya: Papatya krem şeklinde egzama için kullanılabilir. Papatya kremi yapılan araştırmalarca da egzamaya karşı faydalı olarak tespite dilmiştir. Egzamanın iyileşmesini hızlandırır. Egzama nedeniyle yaşanan kaşıntı, yanma gibi yaşanan şikâyetleri azaltır. Egzama rahatsızlığında cildin her zaman nemli tutulması ve kurumasına izin verilmemesi gerekir. Bu noktada da papatya yağından yardım alınabilir. Papatyaya karşı alerji sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun için papatya kullanmadan önce cildin ufak bir alanında test yapılması gerekir.

Meyan kökü: Egzama nedeniyle yaşanan semptomları hafifletmek amacıyla meyan kökünden yararlanmak mümkündür. Meyan kökünden elde edilen jel, egzama kaynaklı kızarıklık, kaşıntı ve su toplamasına karşı 15 gün kullanıldığında yakınmaları azaltır.

Aloe vera: Yaprak dökme gibi bir özelliği olan aloe vera bitkisinin etli saplarında su bulunur. Saplarda bulunan su yani berrak yapıdaki jel, özellikle yanık tedavisinde başarılıdır. Yanığın yanı sıra ciltte oluşan yaralar içinde kullanılabilir. Enfeksiyon riskini azaltarak cildi koruyucu özellik sağlar. Egzamada oluşan kızarıklık, tahriş gibi yakınmalara karşı kullanılabilir. Egzamalı bölge güzelce yıkanmalı ve kurulanmalı, aloe vera jeli bölgeye nazik hareketlerle uygulanmalıdır. Egzama için ayrıca aloe vera içeren duş ve banyo ürünlerinden de yararlanılabilir.

Lavanta: Sakinleştirici etkisi haricindeantiseptik ve yumuşatıcı etkisi de bulunmaktadır. Egzama başta olmak üzere daha birçok cilt hastalığında lavantadan yararlanılabilir. Cildi rahatlatır, kaşıntıya karşı iyi gelir ve yaşanan ağrıyı hafifletir. Lavanta yağı başka bir yağ ile seyreltilmeden cilde uygulanabilen nadir yağlardan biridir. Egzama bitkisel tedavi için banyo suyuna eklenebilir ya da cilde dışarıdan uygulanabilir. Lavanta yağı ağız yoluyla alınmamalıdır. Ayrıca hamile ve emziren kadınlar içinde uygun değildir.

Sarı kantaron: Sarı kantaron krem şeklinde egzama şikâyetlerine karşı kullanılabilir. Egzama kaynaklı yaşanan belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Sarı kantaron kremi, egzama bulunan bölgeye tabaka şeklinde sürülür.

Elma sirkesi: Organik olarak tercih edilen elma sirkesi egzama bitkisel tedavisi için ağız yoluyla kullanılabilir. Elma sirkesi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve mükemmel bir antioksidandır. İçeriğinde barındırdığı lifler sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Ağı yoluyla alınabileceği gibi egzamalı bölgeye cilt üzerinden de sürülebilir. Elma sirkesini egzamalı bölgede kullanmak için yarı yarıya suyla sulandırılmalıdır. Hassas cilt tipine sahip olan kişiler 1 ölçü elma sirkesi 2 ölçü su kullanmalıdır. Ayrıyeten elma sirkesi bir parça pamuğa damlatılarak egzamalı bölgeye pansuman şeklinde uygulanabilir. Egzama şikâyetleri arttığında ve şiddetlendiğinde bölge elma sirkesiyle yıkanabilir. Bunun için küvet ılık suyla doldurulur ve içine yeterince elma sirkesi eklenir.

Dut: Egzama yaraları ve şikâyetleri için dut kaynatılarak kullanılabilir. 3 su bardağı su kaynatılır ve kaynayan suyun içine 1 su bardağı kadar kurutulmuş dut eklenir. Ocağın altı kısılarak 5 dakika kaynatılır. Kaynayan su el değecek ısıya ulaştığında egzamalı bölge için kullanılabilir. Egzama genelde ellerde olduğu için hazırlanan suyun içine eller batırılır ve 10 dakika kadar dut suyunun içinde bekletilir. Eller sudan çıkarıldıktan sonra 1 saat kadar yıkanmaması gerekir. Haftada 4 defa tekrarlandığında egzamaya karşı çözüm olabilir.
" } ] }