{ "title": "Helicobacter Pylori Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/helicobacter-pylori-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "20.01.2024 01:26:43", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "Helicobacter Pylori Bitkisel Tedavi; Helicobacter Pylori (Hp), midede ülsere ve mide yüzeyinin kronik iltihabına yol açabilen bakterinin adıdır. Helicobacter Pylori mide ve duodenumun tabakasına yerleşen, spiral yapıda, microaerofilik gram negative bir bakteridir. Prof. Dr. Barry Marshall, Helicobacter Pilori'nin ülser hastalığına sebep olan bakteri olduğunu keşfetmiş ve bu çalışması sebebiyle Nobel Tıp ödülü kazanmıştır. Bu mikrop mide lenfoması, ülser, gastrit, dispepsi ve mide kanserinin nedenleri arasındadır. Ayrıca Demir eksikliğine Sebep olarak büyüme geriliği, kansızlık ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bekletmeden yapılan biyopsi incelemelerinde spiral biçimde, bekletilerek yapılan biyopsi incelemelerinde ise küre biçiminde olduğu görülmüştür. Helicobacter Pylori, bağırsak ülserlerinde %90, mide ülserlerinde ise %70 oranında saptanmıştır. Güçlü bir hücre zarına sahip olması nedeniyle Midedeki asit zengini Mukoza tabakası içinde rahatça yaşayabilir. Asit salgısını arttırdığı gibi midedeki mukoza tabakasına zarar veren toksinler salgılar. Ülserin en önemli nedeni olan Helicobacter Pylori bazı mide kanser türlerinin gelişiminde risk faktörüdür. Midede kalıcı ve bazen de ömür boyu süren kronik gastrite ve daha ileri boyutta atrofik gastrite dönüşebilir. Bu bakteriyi taşıyan insanların mide kanserine yakalanma riski diğer insanlara göre 4 kat daha fazla olduğu araştırmalarla sabittir.

Helicobacter Pylori Belirtileri Nelerdir?

İştahsızlık, şişlik, çok az bile yedikten sonra doyma hissi, yorgunluk, bulantı, kusma, düşük kan sayımı gibi belirtiler gösterebilir. Çoğu insan bu mikroba yakalansa bile bir belirti göstermez.

Helicobacter Pylori'nin Tanısı Nasıl Konulur?

Helicobacter Pylori'nin teşhisinde bulunabilmek için çeşitli testler yapmak gerekmektedir. Varlığı, kan testi, üre-nefes testi, dışkıda helicobacter Antijen testi, mideden alınan doku parçasından hızlı üreaz testi ve mikrobiyal kültür testi ile tespit edilebilmektedir. Bunların içerisinde en kesin yöntem endoskopi ile yapılan inceleme ve bu esnada alınan biyopside bakterinin araştırılma yöntemidir. Ayrıca üre nefes testinin yapılabilmesi için, antibiyotik veya mide asidini azaltacak ilaçların son bir ay içerisinde kullanılmamış olması gerekmektedir.

Helicobacter Pylori'nin Bulaşması

Helicobacter Pylori mikrobunun bulaşma yolu tam olarak tespit edilememekle birlikte, insandan insana bulaşabilmektedir. Hijyen eksikliği, meyve ve sebze gibi yiyeceklerin iyi yıkanmaması, çatal, kaşık ve tabakların, diş fırçası, havlu gibi eşyaların ortak kullanılması, Ayrıca insanlar arasında fekal- oral yolla (Dışkı ürünlerinin ağza alınması) bu bakterinin kolayca bulaşmasını sağlar. Avrupa'da her 10 kişiden 4'ünde görülen bu bakteri, gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın olarak 10 kişiden 8'inde görülebilmektedir. Bebekli annelerde helicobacter pylori var ise bebeğe de geçme olasılığı yüksektir.

Helicobacter Pylori'nin tedavisi nasıl yapılır?

Helikopter Pylori'nin ilaçla tedavi yöntemi şu şekildedir. Asit düzenleyici bir ilaç ve en az iki çeşit antibiyotiğin birlikte kullanımı ile olur. Fakat mikrobun mideden temizlenmesi oldukça zordur. Erken mide kanseri sebebiyle ameliyat geçirmiş veya ailesinde birinci derecede mide kanseri olan hastalar ile mide metlaplazı olan hastalarda mutlaka tedavi uygulanmalıdır.

Helicobacter Pylori'nin Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Brokoli, Helicobacter Pylori'yi yok eder, mideyi ülsere ve kansere karşı korur. Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan araştırmalara göre brokoli içinde tuttuğu kimyasal bir madde olan Sülforafan sayesinde Helicobacter Pylori bakterilerin yok edip mideyi koruyor. Çiğ brokolinin neredeyse tamamı besin deposudur. Brokolinin içinde bulunan faydalı bileşikleri serbest bırakmak için tavada kızartma veya hafif buharda pişirmek yeterlidir.

Helicobacter Pylori Bitkisel Tedavisi için brokolinin basit hazırlanış şekillerini anlatalım

Hafif buharda pişirilmiş brokoli, üstüne limon sıkarak ve susamla yenilebilir.

Brokoli ile karnabaharı püre Selena gelene kadar pişirerek içine damak tadına göre baharat katıp güzel bir çorba yapılabilir.
" } ] }