{ "title": "Kronik Sinüzit Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/kronik-sinuzit-bitksel-tedavi.jpg", "date": "21.01.2024 09:51:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kronik sinüzit bitkisel tedavi, devamlılığını koruyan kronik sinüzit bitkisel tedavi yöntemleriyle hafifletilebilir. Sinüzit yani sinüs enfeksiyonu birçok kişinin maruz kaldığı rahatsızlıklardan biridir. Sinüs, elmacık kemiği, kaş altı kemiği, çene kemiğinin alt kısmında yer alan hava ile dolu keseciklere verilen addır. Hava ile dolu kesecikler iltihaplandığında ortaya sinüzit hastalığı çıkar. Sinüzit bazı durumlarda devamlılığını koruyarak kronikleşebilir. Bakteri, mantar ya da virüs gibi zararlı organizmalar sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir. Sinüsler mukus ile dolduğunda sinüs kanalları tıkanarak bazı şikâyetler ortaya çıkar. Üst solunum yollarıyla alakalı olarak gelişen enfeksiyonlar, burun eğriliği, grip enfeksiyonları, geniz eti, alerji gibi pek çok neden sinüzite yol açabilir. Sinüzit baş ağrısı, burun tıkanıklığı, gözlerde akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kişiyi ciddi anlamda rahatsız eden ve kronikleşen sinüzit birçok farklı nedene bağlı olarak yaşanabilir. Virüs ya da bakteri kaynaklı sinüzit oldukça ağrılı ve rahatsız edici olur. Sinüzit bir ayda daha kısa sürüyorsa akut, bir aydan daha uzun süre devam ediyorsa kronik olarak tanımlanır. Sinüzit için doktora başvurulduğunda doktora sinüzitin neden kaynaklandığını tespit ederek nedene yönelik tedavi başlatır. Tıbbi tedavinin yanı sıra evde kronik sinüzit bitkisel tedavi yöntemlerinden de yararlanılarak kronik sinüzite karşı çözüm getirilebilir.

Kronik sinüzit bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Şeytan pençesi otu: Kronik sinüzit ciddi anlamda baş ağrısına neden olabilir. Genelde sinüs boşluklarının bulunduğu alanlarda basınç hissi yaşanabilir. Şeytan pençesi otu, özellikle kronik sinüzite bağlı olarak gelişen baş ağrılarına karşı tavsiye edilen bir bitkidir. Ayrıca bitki bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve sinüslerde biriken mukusun incelmesini sağlar. Bu sayede bölgede oluşan iltihap azalarak sinüslerde oluşan baskı hissi hafifler. Şeytan pençesi bitkisi sinüs ağrıları için etkili bir bitki olsa da baş ağrısını arttırmak gibi bir yan etkisi de bulunmaktadır. Beraberinde iştah kaybı ve kulak çınlaması bitkinin yan etkileri arasındadır.

Gümüşdüğme: Gümüşdüğme bitkisinin iltihap giderici etkisi bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde sinüslerde mukoza zarının şişmesini ve kanalların tıkanmasını engelleyici etki sağlar. Bitki düzenli ve bilinçli kullanıldığında bilindik bir yan etkisi yoktur. Ancak kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Altınmühür: Altınmühür bitkisinin sağlık için faydaları ilk olarak Amerika yerlileri tarafından keşfedilmiştir. Geleneksel olarak cilt hastalıkları için kullanılsa da günümüzde soğuk algınlığı, enfeksiyon içinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Vücutta biriken bakterilere karşı da etkili bir bitkidir. Bakteri nedeniyle oluşan kronik sinüzit bitkisel tedavisi için kullanılabilir.

Söğüt kabuğu: Kronik sinüzit nedeniyle gelişen baş ağrısını hafifletmek amacıyla kullanılabilecek bitkilerden biridir. Ateş, iltihap, baş ağrısı, kas ağrısı, grip gibi daha pek çok sağlık sorununa karşı bitkiden yararlanmak mümkündür.

Okaliptüs yağı: Okaliptüs yağı kronik sinüzit nedeniyle yaşanan tıkanıklığı hafifletmek için kullanılabilir. Yağ buhar banyosu şeklinde kullanılabilir. Burnun hava yollarını nemlendirerek tıkalı burnun açılmasını sağlar. Hazırlanan buhar banyosuna okaliptüs yağı damlatılarak kullanılmalıdır. Ufak bir tencerenin içine su koyularak kaynatılır. Kaynayan suya okaliptüs yağından birkaç damla damlatılır. Baş bölgesi bir havluyla kapatılır ve tencerede kaynayan suya doğru eğilerek buharla içe doğru çekilir. Suya eklenen okaliptüs yağı burunda gelişen tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olur.

Zeytin yaprağı ekstraktı: Zeytinyağından elde edilen ekstrak antibakteriyel ve antiviral özellik taşır. Kronik sinüzit nedeniyle yaşanan şikâyetleri hafifletmek için kullanılabilir. Bilindik herhangi bir yan etkisi bulunmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Acı biber: Kronik sinüzit bitkisel tedavi amacıyla yararlanılabilecek bir bitkidir. Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Bir miktar acı biberin içine yarım tatlı kaşığı bal karıştırılarak tüketilir.

Sarımsak: Üst solunum yollarını açmak ve sinüsleri temizlemek amacıyla kullanıldığında etkili sonuç alınabilir. Kaynatılmış suyun içine 5 diş sarımsak incecik doğranır ve kaynayan suyun buharı solunur. Kronik sinüs bitkisel tedavi için oldukça başarılı bir yöntemdir.
" } ] }