{ "title": "Kuru Egzama Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/kuru-egzama-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "20.01.2024 00:41:16", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "Kuru Egzama Bitkisel Tedavi, Egzama her ister yaşlı ister genç ister çocuk olsun her yaştan insan grubunda görülebilen, ciltte kabuklanma, kuruluk gibi belirtileri olan bir rahatsızlıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, stres, sigara dumanına maruz kalma gibi durumların egzamayı arttırdığı bilinir. Bazen de alerjik bir reaksiyon egzamanın oluşmasına neden olabilir. Egzamanın belirtilerini azaltan, ortaya çıkmasını engelleyen bazı bitkisel tedavi yöntemleri vardır. Biz bugün bu yazımızda sizlere kuru egzamaya iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Kuru Egzama Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Papatya: Papatya ile yapılan kremlerin kuru egzamaya, en az diğer kremler kadar iyi geldiği gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalar papatya kreminin diğer hidrokortizonlu kremler kadar iyi olduğunu gözler önüne sermiştir. Papatya kremi kuru egzamanın kaşıntısını, kızarıklığını ve yanmasını azaltır. Egzamanın iyileşmesine yardımcı olur. Egzamada cildin sürekli nemli kalması ve kurumaması gerekir. Papatya kremi de cildin kurumasını önler ve sürekli nemli kalmasını sağlar. Bazı insanların papatya alerjileri olabilir. Bu nedenle papatya kremini kullanmadan önce kendilerine test yapmaları faydalı olacaktır. Papatya kremini elinizin üzerine egzama olmayan bölgeye sürerek test yapabilirsiniz.

Meyan kökü: Meyan kökü kreminin egzamadan kaynaklanan kızarıklık kaşıntı ve kuruluğu engellediği bilinir. Egzama nedeniyle oluşan kızarıklık ve su toplamasını iki hafta gibi kısa bir sürede geçirdiği gözlemlenmiştir. Ancak bazı uzmanlara göre daha çok Türkiye ve Yunanistan tarafında yetişen bu bitkinin herhangi bir özelliği kanıtlanmamıştır. Fakat bazılarına göre ise meyan kökünün egzama ve egzamaya benzeyen diğer hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Aloe Vera: Aloe vera yaprak dökmeyen bir bitkidir. İçinde depoladığı su yanıklara ve çeşitli yaralara iyi gelir. Bu yaralardan biri de egzamadır. Aloe vera cildin enfeksiyon kapmasını önler ve yara olan bölgeye sürüldüğünde bir katman oluşturarak o bölgenin korunmasını sağlar. Bitki içerisinde bağışıklı sistemini güçlendirmeye yarayan maddeler, egzama nedeniyle tahriş olan cilde iyi gelecektir. Bunun yanında aloe vera içeren sabun ve duş jelleri de kullanılabilir. Ayrıca egzama rahatsızlığı olan kişiler sıcak su altında durmamaya özen göstermelidirler. Çünkü sıcak su egzamayı azdırır ve daha kötü bir hal almasına neden olur.

Lavanta: Kuru egzamaya iyi gelen bitkisel yöntemlerden biri de lavanta yağı kullanımıdır. Lavanta yağının sakinleştirici özelliği bulunur. Bunun yanında yumuşatıcı özelliği de olması yaraların yumuşamasını ve nemlenmesini sağlar. Lavanta yağı cildi yumuşatır, acıyı ve ağrıyı alır. Lavanta tedavisinde, dilerseniz banyo yaptığınız suya birkaç damla lavanta suyu damlatabilirsiniz veya direk cildinize lavanta suyu sürebilirsiniz. Lavanta suyunu direk içmek sizi zehirleyebilir. Bu nedenle lavanta suyunu içmemelisiniz. Ayrıca lavanta hamile kadınlara önerilmez. Mide bulantısı, baş dönmesi, kaşıntı gibi yan etkilerde bir doktora başvurmanız gerekebilir.

Sarı Kantaron: Sarı kantaron bitkisinin iltihap giderici özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Sarı kantaronun kullanıldığı rahatsızlıklardan biri de kuru egzamadır. Gün içerisinde 2 defa egzamalı bölgeye sürülen sarı kantaron egzamanın geçmesini sağlayabilir. Ayrıca egzama rahatsızlığında fazla yağlı ve asitli yemekte egzamanın artmasına neden olabilir. Bu nedenle bu dönemde beslenmemize de dikkat etmekte fayda vardır.

Kuru Egzamaya İyi Gelen Diğer Bitkiler

Yukarıda yazdığımız bitkilerin yanı sıra beyaz dut, süpürge otu, ada çayı gibi bitkilerde egzama tedavisinde etkili rol onarlar. Egzamayı tamamen tedavi etmek ne yazık ki mümkün değildir. Bu nedenle siz öncelikle bir doktora başvurmalı ve hastalığın nedenini öğrenmelisiniz.
" } ] }