{ "title": "Migren Bitkisel Tedavisi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/migren-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 01:31:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Migren bitkisel tedavi, migren herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın kendiliğinden oluşum gösteren baş ağrılarıdır. Migren ağrıları ataklar şeklinde yaşanarak çoğu kişiyi yatağa düşürebilir. Kişi ışığa, sese karşı aşırı hassas olur ve yaşam kalitesi ciddi anlamda düşebilir. Günümüzde migren ataklarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Migren ataklarında beynin kan damarlarında iltihaplanma ve daralıp-genişleme gözlemlenmiştir. Migren şarap, kahve, yağ oranı yüksek gıdalar, sigara kullanımı nedeniyle tetiklenebilir. Beraberinde stres, gerginlik, şok, depresyon, heyecan, üzüntü, kan şekerinin düşük olması, duruş bozuklukları, fazla saatler boyunca çalışma, aşırı yorgunluk, boyun ağrıları, çevre kirliliği, keskin kokular, gürültülü ortam, parlak ışık migren ataklarını tetikleyen etkiler arasında yer alır. Migren atak şeklinde gelişeceği zaman bir-iki gün öncesinde aşerme, depresyon, sinirlilik, esneme, boyun ağrısı gibi şikâyetlere yol açabilir. Migren tedavisi için evde bazı önlemler alınarak rahatlama sağlanabilir. Migren bitkisel tedavi yöntemiyle yaşanan şikâyetler hafifletilebilir ve yaşam kalitesi arttırılabilir.

Migren bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Cayenne biberi: Oldukça acı ve kırmızı renkte olan cayenne biberi, migren ağrıları için kullanılabilir. Cayenne biberinin içeriğinde bulunan kapsaisin adlı bileşen beyne ağrı mesajını ulaştıran reseptörler üzerinde etkili olur. Kişinin ağrı eşiğini yükselterek ağrıya karşı duyarlılığı azaltır. Biberin bu etkilerinden yararlanmak için acıya tahammül edilmesi gerekir. Şayet acı yemeklere katılarak tüketilemiyorsa cayeanne biberi çay şeklinde hazırlanarak migren bitkisel tedavi için kullanılabilir. Cayenne biberi kaynar suyun içinde demlenir ve ılındıktan sonra balla tatlandırılarak migrene karşı içilebilir. Yeni kullanıldığında kullanım ölçüsü az tutulmalıdır. Bu sayede mideye dokunup dokunmadığı anlaşılır ve ölçüler mideye dokunmuyorsa arttırılabilir.

Veba otu: Migren üzerinde veba otuyla ilgili yapılan araştırmalarda başarılı sonuçlar alınmıştır. Aslında veba otunun migrene karşı iyi geldiğini söylemek henüz doğru olmasa da bitkinin içinde bulunan bileşenlerin kan damarlarında gelişen daraltmayı hafiflettiği ortaya konulmuştur. Ayrıca veba otunun iltihaplanmaya karşı iyi geldiği de bilinmektedir. Bu özelliklerinden dolayı migrene karşı iyi geldiği düşünülmektedir. Veba otu migren ataklarının aralıklarını azaltır ve atakların daha kısa sürmesine yardımcı olur. Ancak veba otunun içeriğinde bulunan pirolisidin alkaloidleri adlı madde karaciğer için son derece zararlı bir maddedir. Bu nedenle kullanılan ürüne çok dikkat edilmelidir. Bitki aynı zamanda ishal, kaşıntı ve mide sorunlarına yol açabilir.

Gümüşdüğme: Migrene karşı ne denli etkili olduğunu açıklayan çalışma sayısı az olsa da bitkinin migren ataklarına karşı iyi geldiği bilinmekte ve bu nedenle migren bitkisel tedavi için kullanılmaktadır. Migren atakları nedeniyle yaşanan mide bulantısı ve ışığa karşı duyarlılık için gümüşdüğme bitkisinden yararlanılabilir. Bilindik bir yan etkisi bulunmamakla birlikte yapılan çalışma sayısı az olduğundan mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır.

Zencefil: Migren ağrıyla özdeşleşmiş bir rahatsızlık olsa da ataklar anında yaşanan mide bulantısını ve kusmayı önlemek adına zencefilden yardım alınabilir. Zencefil ayrıca doğal bir ağrı kesici olarak bilinmektedir. Sindirim şikâyetlerine karşı da zencefil bitkisinden yararlanılabilir.

Mabet ağacı: Mabet ağacı kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri olan ve dolaşımı iyileştiren bitkilerden biridir. Kan dolaşımının düzenlenmesi ve iyileşmesi migren nedeniyle yaşanan ağrıları hafifletir. Aynı zamanda bitkinin iltihap önleyici özelliği de bulunmaktadır. Migren ilaçları dahil olmak üzere kullanılan diğer ilaçlarla etkileşim yaratabileceğinden mabet ağacı kullanırken dikkatli olunmalı ya da hiç kullanılmamalıdır.

Elma sirkesi: Elma sirkesi birçok sağlık sorununda bitkisel amaçlı kullanılabileceği gibi migren içinde kullanılabilir. Kemiklerde oluşan ağrıları azaltır, kan basıncını düzenler ve kan şekerini kontrol eder.

Papatya: 2 tatlı kaşığı papatya 1 su bardağı suyun içine atılarak kaynatılır ve gün içinde 3 defa içilir. Gerilim nedeniyle gelişen migren ağrılarına karşı faydalı olur.

Nane: Nane çay şeklinde hazırlanıp, balla tatlandırılarak içildiğinde migren şikâyetlerine karşı anlık sonuç alınabilir. Nane çayı migren ağrılarına karşı oldukça faydalıdır.
" } ] }