{ "title": "Ödem Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/odem-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 04:47:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ödem bitkisel tedavi, vücutta şişkinlik yani ödem, kadınlar başta olmak üzere çoğu kişinin şikâyet ettiği konular arasında yer alır. Göz, el, ayak, karın gibi vücudun farklı alanları ödem sebebiyle şişerek kişiye rahatsızlık verebilir. Ödem, vücutta sıvı toplanması olarak tanımlanabilir ve birçok farklı nedenden dolayı oluşabilir. Aşırı tuzlu yemek, uzun süre seyahat etmek, hareketsiz kalmak ödeme yol açan etkenler arasında yer alır. Ödem, bir hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte, farklı hastalıklar ödeme yol açabilir. Ödem için farklı tedavi yöntemleri haricinde ödem bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir. Ödem için öncelikle bir doktora başvurulmalı ve ödemin neden kaynaklandığı tespit edilerek o yönde tedavi başlanmalıdır. Örneğin kalp, böbrek ya da karaciğer gibi organlarda gelişen fonksiyon bozukluklarında ödem oluşabilir. Ödemi tedavi edebilmek için öncelikle bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekir. Bazen tuz tüketimini azaltmak, egzersiz yapmak ya da farklı bitki ve bitki çaylarından yararlanmak ödeme atmak için faydalı olabilir. Yazımızın devamında ödem şikâyetini hafifletmek için uzmanlar tarafından en fazla tercih edilen bitkisel tedavi yöntemlerine ulaşabilirsiniz.

Ödem bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Dulavratotu: Dulavrat otu halka arasında birçok hastalığın tedavisinde destek amacıyla kullanılan bir bitkidir. Bitkinin idrar söktürücü, mikrop kırıcı, tansiyon dengeleyici, ateş düşürücü ve kan temizleyici etkisi bulunmaktadır. Eklem ağrısı, sindirim sistemi problemleri ve cilt problemlerine karşı da kullanılabilen bitki, vücutta ödem oluşumunu hafifletir. Dulavratotunun kök kısmı kullanılarak çay şeklinde hazırlanır ve ödem şikâyetine karşı düzenli olarak içilebilir.

Mısır püskülü: İçeriğinde farklı proteinler, mineraller, vitaminler ve lif barındıran mısır püskülünün idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bitkinin içeriğinde idrar söktürücü hapların içeriğinde bulunan ve etkili olan kimyasallar bulunmaktadır. İltihap önleyici, kan şekerini dengeleyici özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşları için mısır püskülünden yararlanılabilir. Mısır püskülü kaynatılıp süzülerek çay şeklinde tüketilebilir. Mısır püskülü ödem şikâyeti olmayan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Çünkü vücutta gerekli olan suyun dışarı atılmasını sağlayarak, vücudu susuz bırakabilir.

Isırgan otu: Çok eski yıllardan günümüze dek pek çok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. Vücutta su toplanması, şişkinlik, eklem ağrısı, hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonları, kalp yetmezliği gibi nedenlerden dolayı oluşan ödem şikâyetine karşı uzmanlar tarafından önerilmektedir. Fakat bu tür hastalıklara sahip olan kişiler ilk olarak bir doktora başvurmalı ve doktor önerisiyle ısırgan otu kullanmaya başlamalıdır.

Alıç meyvesi: Adeta kalp dostu olan alıç meyvesi, kalbin kuvvetlenmesini sağlayarak kan dolaşımını iyileştirir. Kan dolaşımının kötü olması nedeniyle bacaklarda oluşan ödem alıç meyvesi sayesinde önlenebilir. Alıç meyvesi, antioksidanlar bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kolesterol ve hipertansiyonu dengeler. Meyveden çay hazırlanarak ödeme karşı içilebilir.

Maydanoz: Mutfakların vazgeçilmezi olarak kullanılan maydanoz, salata, börek ve birçok yemeğin içine eklenerek tüketilir. İdrar söktürücü özelliği olan maydanoz, böbrek fonksiyonlarına karşı iyi gelir ve vücutta su tutumunu önler. Bu etkisiyle böbrekleri temizleyen bir bitki olarak uzmanlar tarafından sıkça tavsiye edilmektedir. Maydanoz direkt olarak tüketilebileceği gibi çay şeklinde hazırlanarak da tüketilebilir. Çay şeklinde kullanıldığında ödem bitkisel tedavi için daha etkili olur.

Karahindiba: Kök ve yapraklarından faydalanılarak ödem için kullanılabilir. Şişkinlik, sindirim problemleri, ateş, cilt rahatsızlıkları için kullanılan bitki, ödeme ve şişkinliğe karşı faydalıdır. Karahindiba çay şeklinde hazırlanarak ödem tedavisinde kullanılabilir. Şayet idrar söktürücü ilaç kullanılıyorsa karahindiba bitkisini kullanmak zararlı olabilir.

Yaban mersini çayı: Ödem için kullanılabilecek bir diğer bitkisel reçetedir. Mükemmel bir antioksidan olan yaban mersini çayı, yaşla alakalı gelişen hafıza sorunlarına, karaciğer rahatsızlıklarına karşı da faydalıdır. Yaban mersini çay şeklinde hazırlanarak ödem atmak için kullanılabilir.

Ekinezya çayı: İdrar söktürücü etkisi bulunan ekinezya çayı, ayrıca nezle, grip gibi soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklar içinde faydalıdır.
" } ] }