{ "title": "Öksürük Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/oksuruk-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "21.01.2024 02:58:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Öksürük bitkisel tedavi, alerji, kronik bronşit, soğuk algınlığı, sigara, hava kirliliği gibi birçok neden öksürüğe sebep olabilir. Öksürük her neden kaynaklanırsa kaynaklansın bitkisel tedavi yöntemleriyle hafifletilebilir. Kullanılan bitkilerin bazıları akciğerde toplanan balgam ve mukusa iyi gelirken bir kısmı kuru öksürüğü tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Öksürük bitkisel tedavi için kullanılabilecek bitkileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kekik: Özellikle bronşit nedeniyle gelişen öksürük için etkili olan kekik, üst solunum yolu enfeksiyonları içinde faydalıdır. İçeriğinde yer alan timol maddesi vücutta oluşan bakteri ve mantar enfeksiyonlara karşı faydalı olur. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik, 1 fincan kaynar suyun içine eklenir ve 10 dakika bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra süzülerek içine bal ve limon ilavesi yapılarak içilir.

Zencefil: Antiviral etkisi olan zencefil, birçok bitkisel reçetede yer almaktadır. Taze zencefil ufak ufak doğranır.1 su bardağı sıcak suyun içine doğranan zencefil, tarçın ve karanfil ilave edilerek karıştırılır. Elde edilen karışım tıkanıklık, bademcik ağrısı ve inatçı öksürüğe karşı içilir. Karışım sabah ve akşam günde iki defa içilebilir.

Ekinezya: Bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı koruyan bir bitkidir. Halk arasında farklı sağlık sorunları için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bronşit, viral ve bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşan öksürüğe karşı etkilidir. Ayrı zamanda ateşli hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, soğuk algınlığı içinde kullanılabilir.

Ada çayı: Öksürüğü hafifletici etkisinin yanı sıra boğaz ağrısı içinde faydalı olan bir bitkidir. Antibakteriyel özelliğiyle yüksek ateş içinde kullanılabilir. Ateş yükseldiğinde ada çayı çay şeklinde demlenerek içilebilir. İnatçı öksürük ve boğaz ağrısına karşı hazırlanan çay bal ve limonla karıştırılarak içilebilir. Ada çayıyla yapılan gargara soğuk havalarda ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı iyi gelir. Gece yatmadan önce ve sabahları kalkıldığında bir bardak içilebilir. Çocuklar içinde kullanılabilecek bir bitki çayıdır.

Sığır kuyruğu: Astım, bronşit, boğmaca, akciğer hastalıkları için kullanılan bitkinin balgam söktürücü özelliği vardır. Akciğerlerde biriken mukusun temizlenmesini sağlar. Bu sayede öksürük için faydalı olur.

Kuru soğan: Soğan doğrarken ya da soyarken ortaya çıkan ve gözleri yaşartan keskin gaz, öksürük için faydalı olur. Bir tane kuru soğan incecik doğranır ve 2 yemek kaşığı bal eklenip karıştırılır. Karışım oda sıcaklığında birkaç saat bekletilir. Birkaç saat içinde karışım suyunu bırakacaktır. Elde edilen su sabah ve akşam olmak kaydıyla bir yemek kaşığı içilir. Çocuklarda ise yarım tatlı kaşığı yeterli olur.

Hint tütünü: Öksürükle beraber farklı solunum hastalıklarına karşı da iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır. Bu özelliğiyle akciğerleri mukustan temizler. Bronş tüplerini rahatlatarak, hava kanallarını açar. Astım ve kronik bronşite karşı iyi gelir.

Meyan kökü: Öksürük ve boğaz ağrısına karşı meyan kökünden yardım alınabilir. Öksürük bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılan meyan kökü, larenjit, idrar yolu tahrişi, bağırsak tahrişi içinde kullanılabilir.

Nane: Nane solunum hastalıkları denildiği zaman akla gelen ilk bitkisel reçetelerden biridir. Boğaz ağrısını gidererek nefes alışverişini kolaylaştırır. Kuru öksürük için bire bir olan nanenin içeriğinde yer alan mentol adlı madde mukusu inceltir. Bu özelliğiyle balgam söktürücü etki yaratır.

Hatmi çiçeği: İnatçı öksürük için kullanılabilen hatmi çiçeği, yetişkin ve çocuklarda gelişen öksürüklerde faydalıdır. Yarım su bardağı kaynatılmış sütün içine bir tutam hatmi çiçeği eklenerek günde 2 defa tüketilebilir.

Karabiber ve bal: Öksürükle beraber balgam problemi varsa karabiber bal karışımı kullanılabilir. Karabiber kan dolaşımını hızlandırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca mukus akışını kolaylaştırır. Bal bilindiği gibi öksürüğe karşı kullanılan doğal reçetelerden biridir. Bir çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı balla karıştırılır. Üzerine bir bardak kaynar su ilave edilir ve bal eriyene dek karıştırmaya devam edilir. Fincanın ağzına bir kapak kapatılarak 10 dakika dinlendirildikten sonra süzülerek tüketilir.

Okaliptüs: Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon ve öksürük için kullanılabilen bir diğer bitkidir. Tablet, yağ ya da buhar soluma yöntemleriyle kullanılabilir. Bitkiden elde edilen yağ direkt olarak ağız yoluyla kullanıldığında zehirleyici etki yaratabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
" } ] }