{ "title": "Peyronie Hastalığı Bitkisel Tedavisi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/peyronie-hastaligi-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 12:24:37", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "Peyronie Hastalığı Bitkisel Tedavisi; Erkeklerde penis içerisinde, sert plakların oluşmasıyla ortaya çıkan hastalığa Peyronie Hastalığı denir. Oluşum sebepleri bilinemeyen bu plaklar, genelde, penisin arka tarafına doğru, kök bölgelerinde oluşur. Hafif iltihaplı bir sertlik olarak başlar ve zamanla büyüyerek daha sert ve geniş bir yapı haline gelir. Orta yaş erkeklerin ortalama %1'inde görülmektedir. Peyronie hastalığı olan erkeklerin ise %30'unda el ve ayaklarda da sert plaklara rastlanır. İlk olarak 1743 tarihinde François de la Peyronie adında bir cerrah tarafından tanımlanmış bu hastalığa dair 1600'lü yıllara dayanan kayıtlar bulunmaktadır.

Peyronie Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Peyronie hastalığı, genellikle hafif şekilde kendini gösterip, 6 - 15 ay içerisinde kendiliğinden geçer. Çok ileri durumlarda, plakların sayı ve genişliği artar. Oluşan plaklar penisin eğri bir görünüm kazanmasına ve eğri bir görünüm sebep olur. Penisteki bu eğrilik, sertleşme sırasında daha da belirgin hale gelir. Eğriliğin yönü ve açısı plakların oluş yerine göre değişir. Penisin yukarısında oluşan bir plak, yukarıya doğru eğriye yol açar. Eğrilik çok ileri bir boyut aldığı zaman cinsel birleşme imkânsız hale gelebilir. Ayrıca sertleşme esnasında şiddetli ağrılar görülür. Bunların sonucunda, psikolojik stres, sertleşme sorunları ve cinsel iktidarsızlık oluşur.

Peyronie Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

Peniste oluşan plakların kansere dönüşme riski olmadığı gibi iyi huylu oluşumlardır. Peyroni hastalığı olanların doktora gidiş sebepleri, ereksiyon esnasında ağrı çekmek ve cinsel birleşme yapamamaktandır. Teşhis için herhangi bir tetkik gerekmez, muayene yapılarak teşhis konulur. Peyronie hastasının anlatımıyla, plakların elle muayenesi ile sayı, boyut ve yeri belirlenebilmektedir. İhtiyaç duyulursa penil renkli doppler ultrasonografidende faydalanabilmektedir.

Peyronie Hastalığı Neden Olur?

Penisi etkileyecek şekilde çarpma, bükülme gibi travmalar, peyronie hastalığına sebep olabildiği gibi, doğuştan veya sonradan penisinde eğrilik bulunan kişilerde, ilişki sırasında zorlanmaya bağlı olarak oluşabilir. Cinsel ilişki esnasında uzun süren ve tekrarlayıcı olarak uygulanan pozisyonlar sonrasında da ortaya çıkabilir. Sistemik hastalıklardan, en çok diyabet hastalığı ile görülmektedir. Hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda kullanılan ilaçlar sonrasında da peyronie hastalığı görüldüğü bilinir.

Peyronie Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peyronie hastalığının sebebi tam olarak bilinmediğinden, ilaçlarla tam tedavisi mümkün değildir. Genel olarak kendi kendine geçtiği için peyroni hastalığına herhangi bir tedavi uygulanmaz, öncelikle bir yıl beklenir. Bazı araştırmacılar tarafından para-aminobenzoat vr E vitamini denenmiştir fakat bir faydası görüldüğü ispatlanamamıştır. Hücreler arasındaki bağ dokusu parçalayan hiyalüronik asit enjeksiyonu da denenmiş yöntemlerdendir. Fakat yine belirgin bir yararı olmamıştır. Peyronie hastalığı için kesin tedavi, cerrahi yöntemdir. Ameliyatla sert plakalar çıkartılır ve oluşan boşluğa sentetik yama ve cilt yerleştirilir. Ancak ameliyattan sonra penis sertleşme özelliğini kaybeder. Ameliyat, peyronie hastalığının ileri hale gelmiş eğrilik nedeniyle zaten cinsel birleşmede bulunamayan erkeklerde uygulanır.
" } ] }