{ "title": "Zona Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.bitkiseltedavisi.gen.tr/images/zona-bitkisel-tedavi.jpg", "date": "19.01.2024 06:41:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Zona bitkisel tedavi, herpes zoster virüsleri yüzünden oluşan zona oldukça ciddi cilt hastalıkları arasındadır. Gece yanığı, kuşak hastalığı olarak da tanımlanır. Genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan üzüntü, stres, depresyon, travma gibi etkenler yüzünden hastalığın oluşması hızlanır. Hastalığa neden olan virüsün neden aktif hale geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bağışıklık sisteminin zayıflamasının virüsün çoğalmasında etkili olduğu bunların sinirlere etki etmesini sağladığı ve ciltte yaygın döküntülere yol açtığı düşünülür.

Çocukluk döneminde hastalığın su çiçeği virüsünün sinirlere yerleşmesiyle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkması mümkündür. Toplumda en fazla 50-60 yaş arası kişilerde zona hastalığı görülür. Bu kişilerle temas eden sağlıklı kişiler su çiçeği geçirmemiş iseler, bu hastalığın etkisinde kalabilir. Zona bitkisel tedavi hastalarda cilt lekelerinin önlenmesi, hastalığın daha kolay atlatılması amacıyla uygulanabilir. Hasta olanlar tedavi sırasında sıcak banyo yapmaktan kaçınmalıdır. Bu döküntülerin mikrop kapma riskini yükseltir. Banyodan sonra döküntülere antiseptikler yardımıyla pansuman yapılmalıdır.

Zona bitkisel tedavi önerileri

Hastalığın devam ettiği 3 hafta süresince ağrıların azaltılması, sonradan döküntüler yüzünden leke kalmaması amacıyla bitkisel içerikli kremler kullanılması tavsiye edilir. Günümüzde tıbbi ilaçlara gerek kalmadan bitkisel yöntemler kullanılarak leke izlerine karşı önlem alınabiliyor.

Zona bitkisel tedavi seçenekleri arasında lahana kürü oldukça faydalı etkiler yapmaktadır. Hastalığın iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Bu kürü hazırlamak için, lahana yaprakları sıcak suyun içinde lapa haline getirilir. Lapa iyice ezilerek gün içerisinde 3-4 defa tüketilebilir. Aynı zamanda döküntülerin üzerinde bir süre bekletilebilir.

Zona hastası kişiler döküntülü bölgeyi saf zeytinyağı ile ovabilir, vücutlarını sirkeli suyla yıkayabilir. Ağrılı olan döküntüler içinde badem yağından faydalanabilirler. Badem yağı ile ağrılı döküntülere hafif masaj yapılabilir.

Kuşburnu zona bitkisel tedavi önerileri arasında yer alır. 4 yemek kaşığı ezilen kuşburnu 4 su bardağı suyun içinde yarım saat kadar kaynatılır. Bu karışımı isterseniz nöbet şekeri ile tatlandırıp, gün içinde 3 kez içebilirsiniz.

Antiviral bileşiklerden olan kafeik asit açısından zengin armut suyunu zona hastası kişiler mutlaka tüketmelidir. Hastalığın seyrini kısaltır ve döküntülerin etkisini azaltır. Armut suyu günde 3-4 bardak içilebilir.

Çin tıbbında semiz otu herpes virüsü için etkin olarak kullanılır. Bunu hastaların yemek olarak, salata olarak pişirip tüketmesi tavsiye edilir. Semiz otunu çiğ olarak tüketmeniz daha fazla fayda sağlar. Bu yüzden taze olarak yoğurtla karıştırıp tüketmenizi tavsiye ederiz.

Zona bitkisel tedavi önerileri arasında çarkıfelek çiçeği de bulunur. Bu bitkinin sakinleştirici bir özelliği vardır. Özellikle ağrı dindirici etkisi hastaları iyice rahatlatır. Üstelik hastalardaki kaşıntı hissinin de azalmasını sağlar.

Herpes virüslerinde oğul otu oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra yabani mercan köşk, biberiye, nane, yeşil nane, kekik, zufa otu gibi bitkilerle karışım şeklinde çay hazırlanması da tedavide yararlı olur. Oğul otu ile hazırlanan çayı zona döküntüleri üzerine haricen tatbik edebilirsiniz. Çayı kaynar suda demleme şeklinde hazırlamalısınız.
" } ] }