Orta kulak iltihabı bitkisel tedavi, orta kulak iltihabı yetişkinlerden çok çocukları etkileyen bir sağlık sorunudur. Orta kulak iltihabı bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmadan önce mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kulağın orta kısmına saldıran virüs ya da bakteriler orta kulak iltihabına yol açar. Kulak zarının arka kısmında yer alan orta kulak, içi hava dolu ufak bir cepten oluşmuş yapıdır. Orta kulağı östaki borusu boğaza bağlar. Östaki borusu ayrıca havanın orta kulağa girip çıkmasından sorumludur ve kulakta basıncın oluşmasını önler.
Soğuk algınlığı ve soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklar, alerjenler virüslerin östaki borusu sayesinde orta kulağa kadar ulaşmasına yol açar. Orta kulakta oluşan mikroplar da orta kulakta iltihaba neden olur. Orta kulakta meydana gelen iltihap, kulak zarına baskı uygulayarak yapının esnemesini önler. Beraberinde dayanılmaz kulak ağrısı, akıntı, mide bulantısı, ateş ve işitme kaybı gibi şikayetler oluşur. Orta kulakta oluşan iltihap nedeniyle yaşanan ağrı, şişlik gibi semptomlar evde uygulanacak tedavi yöntemleriyle hafifletilebilir. Orta kulak iltihabı bitkisel tedavi yöntemleri neler, yazımızın devamında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Orta kulak iltihabı için bitkisel tedavi yöntemleri
Sarımsak: Sarımsak antibakteriyel ve antiviral etkisi sayesinde iltihap önleyici etki yaratmaktadır. Bu özelliğinden dolayı eczanelerden temin edilebilecek birçok ilaç ile sarımsak aynı etkiye sahiptir. İçeriğinde yer alan alsin adlı bileşenin iltihabı iyileştirici ve ağrıyı giderici özelliği bulunmaktadır. 2 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı hardal yağına eklenip, karıştırılır. Karışım ocakta birbiri ile bağdaşması için ısıtılır. Bir süre soğutulduktan sonra karışımdan sarımsak alınır. Alınan sarımsağın yağı sorunlu kulağa sıkılır. İltihap ortadan kaybolana kadar işlem 4-5 defa tekrarlanabilir.
Fesleğen: Orta kulak iltihabı bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olan fesleğen, iltihabı doğal yollardan iyileştirici özelliğe sahiptir. Fakat fesleğen direkt olarak kulağa damlatılmaktan kaçınılmalıdır. Fesleğen kulağın dış kısmına sürülerek iltihaba karşı kullanılabilir. Ağrı ve şişliğe karşı kullanılabilir. 5 tane Hint fesleğeni yaprağının suyu çıkana kadar ezilir. Elde edilen su sorunlu kulağın dış kısmına sürülür.
Zeytinyağı: Orta kulak iltihabının bir diğer nedeni de kulakta oluşan kirdir. Kulak kiri mantar ya da bakteri kaparak östaki borusunu tıkayabilir. Bir miktar zeytinyağı kullanarak bu sorun çözümlenebilir. Zeytinyağı hafif ısıtılarak iltihap oluşan kulağa damlatılır. Zeytinyağı kulak kirinin yumuşamasını sağlar. Bir süre beklendikten sonra hafif hareketlerle ve bir kulak çöpü kullanılarak kulak kiri temizlenebilir.
Soğan: Mutfakların ve birçok yemeğin baş tacı olan soğan, kulak iltihabı bitkisel tedavi yöntemi için kullanılabilir. Bir tane soğan doğranarak 10 dakika kadar fırında ısıtılır. Isınan soğanın sıkılarak suyu çıkarılır. Elde edilen sudan iltihaplı kulağa bir iki damla damlatılır. Diğer kulağın üzerine yatılarak bir süre beklenir. Daha sonra sorunlu kulağın üzerine yatılarak damlatılan suyun dışarı çıkması sağlanır.
Çay ağacı yağı: Orta kulak iltihabı için başvurulabilecek bir diğer doğal çözüm çay ağacı yağdır. Güçlü bir yağ olduğu için kullanımına çok dikkat edilmeli ve mutlaka doktora danışılmalıdır. 2 çorba kaşığı zeytin yağının içine 3 damla çay ağacı yağı ve 1 çay kaşığı elma sirkesi eklenir. Karışım bir cezvenin içine alınarak ılıtılır. Ilıyan karışım damlalık aparatı olan bir şişeye alınır ve ağrıyan kulağa damlatılır. 5 dakika kadar diğer kulağın üzerine yatılır. Ardından ağrıyan kulağın üzerine yatılarak damlatılan yağın dışarı akması sağlanır. Günde iki defa 2 gün süreyle uygulanabilir.
Elma Sirkesi: Mantar kaynaklı oluşan orta kulak iltihabına karşı kullanılabilecek bir reçetedir. Yeterli ölçüde elma sirkesi aynı ölçüde suyla karıştırılır. Bir parça pamuk karışıma batırılarak kulak tıkacı olarak kullanılır. 5 dakika kulakta bekletilir ve pamuk kulaktan alınarak, iltihaplı kulağın üzerine yatılır. Kulağa akan sıvı bu sayede boşaltılır. Ardından saç kurutma makinesi kullanılarak kulağın kuruması sağlanır.