Divertikülit bitkisel tedavi, divertilüllerin iltihaplanması
sonucu meydana gelen hastalığa divertilülit denilmektedir. Bu hastalık kolonlarda
meydana gelir ve deforme oluşmasına yol açar. Zamanla kişide bağırsak duvarı
incelir ve kişide her geçen gün zayıflama görülür. Şişlik ve meydana gelen ağrı
hastalığın ilk belirtisidir. Kişinin düşük lifli gıdalar tüketmesi hastalığa yol açabilir. Lif oranı yüksek besinler tercih etmek, kişide kolon astarının
zedelenmesini önlemektedir. Divertikül hastalığı olan kişilerin özellikle
yüksek minerali ve yüksel lif içerikli besinler tüketmeleri önerilir. Aynı zamanda aşırı yağlı ve sindirimi zor olan besinlerden kaçınmak gerekir. Bu besinler bağırsaklar da ve mide de zor emilim sağladığı için kişinin rahatsızlanmasına yol açabilir.
Divertikülit bitkisel tedavi
Arpa: tam anlamıyla güçlü bir anti inflamatuar olan arpa, besinlerin
sindirilmesinde son derece etkilidir. divertikülit hastalığının iyileşme
sürecinde arpa tüketilmesi sağlık açısından kişiye fayda sağlayacaktır. Çok fazla
pişmemiş olan arpayı yemeklerin içerisine, meze, salata ve çorbalara dahil edip
tüketebilirsiniz. Mutlaka her gün tüketilmesi gerekir ve kişinin sağlığı
açısından son derece faydalı bir besindir.
Kuşkonmaz suyu: Hastalığın tedavi sürecinde tedaviyi
hızlandırıcı etkisi olan kuşkonmaz suyunu tüketmek gerekir. Ancak kuşkonmaz
suyunun içerisine şeker ilave edilmesi önerilmemektedir. Sadece meyve suyu gibi
kendi saf suyunu tüketmek daha sağlıklı olmaktadır.
Marul: İyi bir lif kaynağı olan marul, sindirim esnasında posa
bırakmamaktadır. Bu da kişilerde şişlik ve mide ağrısına yol açmamaktadır. Her gün
düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Sarımsak: İyi bir anti enflamatuar olan sarımsak, kişilerde enfeksiyon
önlemeye yardımcı olur ve mutlaka her gün en az bir diş tüketilmesi doktorlar
tarafından tavsiye edilir. Sarımsağı çiğ olarak tüketmek midenizde ağrıya yol
açabilir. Özellikle mide hastası olan kişilerin az pişmiş veya yemeklere ilave
edilmiş olarak tüketmeleri tavsiye edilir.
Nane çayı: Kas spazmına neden olan bu hastalığın vermiş olduğu olumsuz
etkiyi ortadan kaldırmak için yemeklerin arkasından düzenli olarak bir fincan
taze veya kuru nane çayı tüketmeleri önerilir. Naneye alerjisi olan kişilerin
papatya çayı içmeleri tavsiye edilir.
Aloe vera suyu: Her gün düzenli olarak küçük bir fincan aloe
vera suyu içmeleri uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu su bağırsakların
rahatlamasını sağlar ve şişlik şikayetini ortadan kaldırır. Aynı zamanda oluşan
ağrısı dindirici özelliği vardır ve kişilerde rahatlama sağlar.
Yulaf kepeği: Hastalığın komplikasyonlarını azaltıcı etkisi olan yulaf
kepeğini beslenme alışkanlığına dahil etmek sağlık açısından çok faydalı
olacaktır. Eğer kişinin buğdaya alerjisi bulunuyor ise buğday yerine yulaf
kepeğini de tercih edebilirler. Lif açısından oldukça zengin olan bu besin diverkülit bitkisel tedavi de oldukça etkilidir.
Keten tohumu: içerisinde bol miktarda omega 3 asitleri bulunan keten
tohumu, hastalığın etkilerini azaltma da oldukça etkilidir.
Patates: içerisinde antioksidan bulunan patatesi gerek salata olarak gerekse
sadece haşlanmış olarak tüketmek gerekir. Ancak kızartması hastalığın sürecinde
tavsiye edilmemektedir.